Dieta przy menopauzie

, Tagi , , ,

Menopauza to bardzo trudny okres w życiu każdej kobiety. Większość lekarzy uważa, że jest to proces, który po prostu się zdarza i trzeba go przejść. Mało kto doradza odpowiednią dietę. Tymczasem jest ona w stanie wiele zdziałać.

Fitoterapia na zszargane nerwy

Istnieje wiele roślin, które są wskazane w okresie menopauzy. Są naturalnymi środkami uzupełniającymi poziom estrogenów. Nie mają przy tym skutków ubocznych. Polecana jest na przykład soja, lecz uwaga, tylko soja pochodząca z naturalnych pól, bez GMO. Soją można uzupełnić dietę. W okresie menopauzy powinna ona być o wiele lżejsza. Należy odrzucić większość tłustych potraw. Białko uzupełniać właśnie soją oraz serkiem tofu. W zastosowaniu poprawiającym nastrój oraz funkcjonowanie znajdują się takie zioła jak dziurawiec, żeń szeń, len, łopian, lukrecja, pluskawica, koniczyna. Przed zastosowaniem tych leków ziołowych warto sprawdzić, skonsultować się z lekarzem czy nie zawierają substancji niekorzystnie wpływających na inne przyjmowane leki.

Ogóle zalecenia diety

W okresie menopauzy ważne jest uzupełnianie wapnia. Jednak wapno z mleka oraz produktów mlecznych zawiera tłuszcz, który niekorzystnie wpływa na jego wchłanianie. Wapnia warto szukać w sezamie, brokułach, orzechach, kaszach. Jedzenie powinno być bogate w świeże warzywa i owoce, aby zawierały dużą ilość antyoksydantów, spowalniających proces starzenia się, poprawiających wygląd i zmniejszających ryzyko zachorowania. Bardzo ważnym elementem wpływającym na zachowanie odpowiedniej sprawności intelektualnej i fizycznej są kwasy nienasycone. Dla skóry dobra jest witamina A i E, zwane witaminami młodości, które pozwalają na utrzymanie skóry jędrniejszej poprzez wzmocnioną produkcję kolagenu. Ważne jest wypijanie odpowiedniej ilości wody. Wpływa ona na skład krwi oraz transportuje wiele istotnych substancji odżywczych w organizmie. Poprawia stan cery likwidując worki pod oczami.

Poprzedni

Jak zjeść w fast foodzie

O cukrze i zdrowych zębach

Następny

Dodaj komentarz