Lubisz gotować? Wybierz odpowiednią patelnię!

Tagi , ,

Patelnia to podstawowy atrybut wyposażenia każdej kuchni. Jedni z nas mają ich kilka, inni tylko jedną. Zatem, zanim podejmiemy decyzję o zakupie patelni, zastanówmy się, do czego będzie nam potrzebna, a potem wybierzmy tę, która najlepiej spełnia nasze oczekiwania.

Patelnia ceramiczna

Jest to patelnia pokryta specjalna powłoką ceramiczną, która powoduje, że smażone potrawy nie przywierają. Zatem z powodzeniem można ich używać bez wykorzystania tłuszczu. Patelnie tego typu są odporne na bardzo wysokie i bardzo niskie temperatury. Mimo tego warto pamiętać, że nie lubią one gwałtownych zmian temperatur. Zatem nie zalewajmy gorącej patelni zimną wodą, gdyż mogłoby to uszkodzić jej powłokę. Patelnie ceramiczne bardzo łatwo się myje, nawet ręcznie. Jednakże większość z nich nadaje się również do mycia w zmywarce. Patelnie tego typu szybko się nagrzewają i równomiernie dystrybuują ciepło. Zatem przyrządzane na nich potrawy są smaczne, zdrowe i bogate w substancje odżywcze. Na rynku znajdziemy patelnie ceramiczne przystosowane do każdego typu kuchenek (przed ich zakupieniem dobrze jest sprawdzić oznaczenie informujące, na jakich kuchenkach można ich używać). Wysokiej jakoś patelnie ceramiczne oferuje sklep Mango.

Patelnia grillowa

Doskonale nadaje się dla tych, którzy dbają o linię i chcą się zdrowo odżywiać. Jest to patelnia beztłuszczowa. Jej powierzchnia może być pokryta teflonem lub powłoką ceramiczną oraz posiada liczne rowki, w których gromadzi się zbędny tłuszcz wypływający z mięsa. Dzięki temu możemy go bez problemu usunąć z jej powierzchni. Do tego posłuży nam tzw. „dziubek” znajdujący się na brzegu większości takich patelni. Nadają się one nie tylko do grillowania mięs (takich jak: steki czy filety), ale również warzyw.

 Patelnia
Fried Egg Frying Pan Breakfast, eo at pixabay.com

Patelnia żeliwna

Jest to taki rodzaj patelni, który posłuży nam przez długie lata. Na rynku dostępne są patelnie z tzw. surowego żeliwa oraz te pokryte emalią lub ceramiką. Każdy rodzaj patelni żeliwnej jest ciężki, ale za to bardzo stabilny. Taka patelnia bardzo dobrze trzyma ciepło, co znacznie usprawnia gotowanie i smażenie. Jest to idealna patelnia do piekarnika, gdyż wytrzymuje w wysokich temperaturach. Oczywiście trzeba zwrócić uwagę czy rączka dołączona do patelni również jest przystosowana do wkładania do piekarnika. Patelnie żeliwne pasują do kuchenek różnego typu, zarówno tych gazowych, elektrycznych, jak i indukcyjnych. Warto zwrócić uwagę, że podczas gotowania na tego typu patelniach uwalnia się żelazo. Trafia ono do jedzenia, wzbogacając je o ten cenny składnik. Jest to szczególnie ważne dla osób cierpiących na jego niedobry w organizmie.

Patelnia tytanowa

Podobnie jak patelnia żeliwna jest ona praktycznie niezniszczalna, zatem raz kupiona może posłużyć nam przez całe życie. Tego typu patelnie nie przywierają do smażonych potraw. Bardzo dobrze przewodzą i utrzymują ciepło. Dodatkowo są bardzo zdrowe, pozwalają na przygotowywanie posiłków bez użycia tłuszczu oraz zachowują wszelkie właściwości odżywcze potraw. Na rynku dostępne są patelnie tytanowe zarówno okrągłe jak i kwadratowe. Nadają się do wszystkich typów kuchenek oraz są łatwe w czyszczeniu.

Poprzedni

W jakich produktach znajdziemy aspartam?

Czy warto iść do dietetyka?

Następny

Dodaj komentarz