Diety, zdrowie, fitness i odchudzanie – DIETY.PL

Menu

Produkty bezglutenowe – kupować, czy robić samemu?

Produkty bezglutenowe są dla wielu bardzo ważnym elementem diety. Odpowiedzią na to jest coraz większa liczba produktów dedykowanych osobom jedzącym bez glutenu. Chętnie z nich korzystamy nie wiedząc, że są niskiej jakości.

Gotowe produkty bezglutenowe

W przypadku gotowych produktów bez glutenu na półkach nie mamy pewności jaki jest ich skład. Często są to produkty, które nie mają żadnej wartości odżywczej lub jest ona niewielka. Ponadto, aby miały odpowiedni kształt i formę dodaje się do nich niekoniecznie zdrowych substancji mających zastąpić naturalną funkcję glutenu. W większości przypadków gotowe produkty bezglutenowe są również o wiele droższe niż ich odpowiedniki ze wszystkimi składnikami. Osoby uczulone na gluten zwracają również uwagę na to jak przewożone, przechowywane i udostępniane klientom są produkty bezglutenowe. Okazuje się, że często są wrzucane do jednego worka z produktami na bazie mąk zawierających gluten, lub opakowania mąki glutenowej są pomieszane z bezglutenową. W transporcie wiele opakowań ulega zniszczeniu, przez co do produktów bez glutenu mogą dostać się niewielkie ilości innych mąk, co już potrafi wywołać reakcję alergiczną.

Produkty bezglutenowe domowe

Potrawy, które nie zawierają glutenu, a nawet chleby i inne wypieki bez niego możemy wykonać bez przeszkód w domu. Do wypieków nadaje się na przykład zastosowanie mąki ryżowej, ziemniaczanej, kukurydzianej, ciecierzycowej, sojowej, z bananów, tapioki i wielu innych. Wypieki z użyciem tych mąk niczym nie ustępują tym, do których wypiekania użyto mąki pszennej. Ponadto mąki te również dostarczają wiele pożytecznych składników odżywczych do diety. Mają mniej kalorii, a zakup kilku kilogramów takich mąk jest zawsze opłacalny. Niektóre kosztują tyle samo co mąka pszenna, lub są nieznacznie droższe. Wykonywanie własnoręczne produktów bezglutenowych wiąże się również z większym spokojem ducha. Osoby chore mają pewność co znajduje się w chlebie i nie muszą polegać na zapewnieniach innych osób, lub producenta, że z pewnością jest to produkt bezglutenowy.

Kategorie:   DIETY

Komentarze