Diety, zdrowie, fitness i odchudzanie – DIETY.PL

Menu

TOP 5 przepisów na deserowe kawy – na co dzień i od święta

Kawa to fantastyczny napój, po który sięgamy niezwykle często i przy niemal każdej okazji. Kawa do śniadania, na popołudniowym spotkaniu w gronie rodziny i przyjaciół, w pracy, na każdej uroczystości – od kameralnych urodzin w domowym zaciszu, po wielkie imprezy.

Pytanie „czy napijesz się kawy”, pojawia się niemal wszędzie, gdzie się pojawimy. My sami także pytamy zapewne o to samo, gdy tylko goście przekroczą próg naszego domu. Taki zwyczaj, tradycja czy po prostu przyzwyczajenie… Skoro zatem kawa jest tak ważna w naszym życiu, warto poszerzać horyzonty w tym temacie i poznać kilka ciekawych przepisów (więcej przepisów na kawowe desery). Będziemy mogli je wykorzystać zarówno na co dzień, kiedy zechcemy miło spędzić czas i chwilę odpocząć, jak i od święta, z okazji bardzo ważnych wydarzeń. Oto kilka interesujących przepisów na kawy deserowe:

Mleczno-czekoladowa mokka

Jest to absolutna klasyka. Idealna propozycja dla miłośników kremowej kawy z wyraźną czekoladową nutą…

Składniki na jedną kawę:

  • 30 ml espresso
  • 150 ml mleka
  • 3 łyżeczki czekolady w proszku
  • bita śmietana

Najpierw podgrzewamy mleko i dodajemy do niego czekoladę w proszku. Jeśli takiej nie posiadamy, możemy dodać kilka kostek czekolady. Mieszamy do połączenia składników – nie zagotowujemy! Przelewamy do wysokiej przezroczystej szklanki mleko czekoladowe. Przygotowujemy espresso i wlewamy ostrożnie do szklanki po ściance. Wierzch kawy dekorujemy bitą śmietaną. Dodatkowo możemy poprószyć kakao lub posypać startą czekoladą.

Kawa mocno czekoladowa

Składniki na dwie kawy:

  • mocna kawa
  • około 1 tabliczki czekolady bez dodatków
  • 200 ml chłodnego mleka
  • odrobina cynamonu
  • plasterek pomarańczy do dekoracji

Odlewamy połowę mleka i podgrzewamy na małym ogniu. Dodajemy do niego pokruszoną czekoladę i mieszamy aż do rozpuszczenia. Czekoladowe mleko musi być gorące, ale nie zagotowujemy go. Spieniamy pozostałą część mleka. Parzymy kawę i wlewamy do szklanek. Wlewamy czekoladowe mleko, nakładamy mleczną pianę. Wierzch kawy dekorujemy plastrem pomarańczy, posypujemy szczyptą cynamonu.

Kawa deserowa z adwokatem

Proponowana kawa zawiera alkohol – propozycja tylko dla osób pełnoletnich!

Składniki na jedną kawę:

  • 150 ml kawy
  • 40 ml czekolady
  • 20 ml adwokata

Na dno szklanki wlewamy adwokat – możemy zmniejszyć lub zwiększyć jego ilość. Następnie ostrożnie, po ściance, wlewamy kawę i czekoladę rozpuszczoną uprzednio w kąpieli wodnej. Jeśli tylko mamy ochotę, możemy dowolnie udekorować wierzch kawy, przykładowo bitą śmietaną i wiórkami czekoladowymi.

Kawa czekoladowo-lodowa

Doskonała na zbliżające się upalne dni, ale nie tylko!

Składniki na jedną kawę:

  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • Cukier wedle uznania
  • 1/2 szklanki mleka
  • lody
  • kilka kostek czekolady

Podgrzewamy mleko z pokruszoną czekoladą do chwili, gdy czekolada całkowicie się rozpuści. Odstawiamy do wystudzenia. Kawę oraz cukier zalewamy czterema łyżeczkami gorącej wody i miksujemy, aż uzyskamy gęstą pianę (możemy użyć spieniacza do mleka). Dodajemy do kawy gałkę ulubionych lodów i zalewamy czekoladowym mlekiem. Wierzch możemy udekorować bitą śmietaną.

Kawa deserowa z likierem kawowym

Składniki na jedną kawę:

  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 200 ml mleka
  • gałka lodów
  • sos czekoladowy
  • bita śmietana
  • odrobina likieru kawowego

Wszystkie składniki, poza bitą śmietaną, mieszamy dokładnie w blenderze. Na dno przezroczystej szklanki wlewamy około centymetr sosu czekoladowego. Delikatnie wlewamy przygotowaną kawę. Dekorujemy wierzch bitą śmietaną, którą dodatkowo możemy polać sosem czekoladowym lub posypać wiórkami czekolady.

Kategorie:   DIETY

Komentarze