Dieta, diety, odchudzanie :: Forum DIETY.PL Strona Główna
 FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj 

*

Poprzedni temat «» Następny temat
Zamknięty przez: becia
Nie 20 Cze, 2010 12:08
Najważniejsze, żeby było smacznie :)
Autor Wiadomość
libelle 
Zawzięty dietowicz

Pomogła: 1 raz
  Wysłany: Wto 25 Wrz, 2007 13:34   Najważniejsze, żeby było smacznie :)

...bo ileż można jeść gotowane mięso, warzywa i inne bezsmakowe rzeczy....

Ja uwielbiam gotować, a gdy to robie, to większość przepisów modyfikuję, żeby były dietetyczne. I smaczne oczywiście :)

I oto kilka moich specjalności:

:arrow: Dietetyczny omlet:
w jednym talerzu ubijam białko mikserem a w drugim mieszam żółtko z odrobiną mleka, dodaję trochę mąki (tak żeby było gęste), przyprawiam. Na patelni podsmażam u odrobinie tłuszczu ulubione warzywa (ja robiłam ostatnio z cukini i papryki, można też dać cebulke, pomidora-co kto lubi), ewentualnie szynkę i co tylko się znajdzie w lodówce (byle nie tłustego :D) wrzucam to i ubite białko do jajka z mąką, mieszam wszystko i wlewam na rozgrzaną patelnię teflonową- bez tłuszczu. (Tak..ja też nie wierzyłam że da się smażyć bez tłuszczu...ale spróbowałam i sie okazało ze to możliwe :clap: )- tylko patelnia musi być gładka i jak najbardziej płaska. No więc smażę z dwóch stron, wykładam na talerz (ja w tym momencie posypałam to jeszcze pokrojoną pieczenią, przygrzaną w mikrofali- bo zostało od obiadu) i na górę ulubiony (niskokaloryczny) sosik, przy czym ja polecam taki: jogurt+ chrzan/czosnek + sól+zioła (Ja połowę polałam sosem chrzanowym a połowę keczupem bo nie wiedziałam z czym będzie smaczniejszy).....I to wszystko. Naprawdę pyszny, niskokaloryczny, łatwy, szybki i sycący obiadek :mrgreen:

:arrow: Placuszki serowo-cynamonowe
ucieram żółtko z cukrem waniliowym (lub zwykłym, ew. część można zastąpić słodzikiem), stopniowo dodaję pół kostki chudego twarogu, ciągle ucierając, potem stopniowo pół szklanki mąki pszennej i (w przepisie było szklanka, ale ja dałam niecałe pół) mleka. Jak już sie wszystko ładnie wymiesza, dodaję cynamon i ewentualnie dosładzam (już mówiłam, można słodzikiem), potem smażę małe placuszki na wyżej wymienionej patelni teflonowej bez tłuszczu i zjadam np. z owocami, albo jogurtem owocowym- pycha :)

:arrow: Warzywa z kuskusem
Bardzo proste, szybkie, tanie i smaczne danie :)
Biorę paczkę warzyw z mrożonki (w Lidlu są takie fajne z kalafiorem i brokułem za niecałe 2 zł) i zalewam na chwilę wrzątkiem, w tym czasie wlewam do woka (garnka/dużej patelni) troszkę oliwy z oliwek i gdy już się rozgrzeje wrzucam warzywa, solę i dodaję masę najróżniejszych przypraw ale przede wszystkim ziół: bazylia, oregano, tymianek, lubczyk ( :lovers: )majeranek.....no co kto lubi :) i podlewam co chwilę wodą, tak zeby się nie przypaliło, ale żeby cała woda odparowała. W tym czasie robię pół szklanki kaszy kuskus według przepisu na opakowaniu i wsypuję ją do warzyw, mieszam i gotowe.

Dodam ze warto wrzucić jakieś świeże zioła, np. bazylię :)

hmmmm...to na razie 3 przepisy....ale będzie więcej :evil: :D

.
.
.
Siedzę i zastanawiam się...co robi pozostałe 6 cudów świata :)
.
.
.

shashua 
Przyjaciel Forum

Pomogła: 24 razy
Wysłany: Wto 25 Wrz, 2007 13:52   

:icecream: ,no pycha ,wyobrażam sobie te smaczki -mniam
masz coś bez węglowodanów:mąki,kaszy,makaronu itp? jak masz to ślicznie proszę ,widać że w kuchni działasz z rozmachem ,gratuluję! :clap2:

libelle 
Zawzięty dietowicz

Wysłany: Wto 25 Wrz, 2007 14:02   

Taaaaak, przecież "zaczynałam" od diety South Beach gdzie węglowodany są grzechem głównym.... (ale ja je tak kocham.... :oops: więc zawsze minimalnie choćby dodaję)

*Można zmodyfikować "warzywa z kuskusem" na "warzywa z kurczakiem" :D po prostu najpierw musisz poddusić kurczaka w tym woku a potem warzywa i najważniejsze- zioła :love: (nic na to nie poradzę, że je kocham :tongue: )

*Taki sam omlet, tylko bez mąki, za to można użyć 2 jajek i juz w ogóle nie dodawać mleka.

Teraz mam mało czasu, ale jak znajdę chwilkę to wpiszę jeszcze jakieś przepisy dość sympatyczne i proste ;-)

.
.
.
.
.
.

shashua 
Przyjaciel Forum

Wysłany: Wto 25 Wrz, 2007 14:13   

bardzo dobrze,popieram zioła,bo nie używam soli,a jakiś ten smak musi być ,więc lepszy z ziół niż z czegokolwiek innego lubię majeranek,oregano,bazylię,prowansalskie,pieprz ziołowy,tymianek, rozmaryn ,no i szafran ...
dzięki libelle-na pewno skorzystam z przepisików i pewnie nie ja jedna... :clap2:

Anja 
Przyjaciel Forum

Pomogła: 13 razy
Wysłany: Wto 25 Wrz, 2007 15:48   

ja też na pewno znajdę tu coś dla siebie i w sumie jak czytam te przepisy to mi ślinka cieknie

libelle 
Zawzięty dietowicz

Wysłany: Wto 25 Wrz, 2007 19:42   

Mój dzisiejszy obiad:

Mama przedwczoraj zrobiła pieczeń...zupełnie bez pomysłu aranżacji :-P :D Dlatego postanowiłam się nią zaopiekować :mrgreen:

tak więc....oprócz posypania omleta (przepis wcześniej) postanowiłam zrobić zapiekankę:

:arrow: Ugotowałam makaron (takie kokardki, ale może być każdy inny), foremke do ciast wyłożyłam folią aluminiową i odrobinę nasmarowałam oliwą z oliwek, na dno makaron (połowa), na to pokrojona w kostkę pieczeń, na to posolona cukinia poszatkowana w plastry, na górę znów makaron, wszystko polałam sosem zrobionym z przecieru pomidorowego, wody, soli, cukru (bo kwaśne) i ziół wszelakich, na samą górę listki bazylii i do piekarnika na pół godziny (200 stopni) Gotowe :clap:

Biegnę na spotkanko urodzinowe....papa

.
.
.
.
.
.

Anja 
Przyjaciel Forum

Wysłany: Wto 25 Wrz, 2007 20:25   

mniam ale to musialo być pyszne-az ślinka cieknie :icecream:

nadzwyczajna 
Dietowa szycha

Pomogła: 4 razy
Wysłany: Wto 25 Wrz, 2007 21:56   

Smakowitości.. mnie szególnie serowo-cynamonowe.. :tongue:
Jednak..nie jem cukru i węglowodanow i mogę obejść się smakiem.. Tylko mięsko, nabiał i warzywka..

Kama36 
Przyjaciel Forum

Wysłany: Wto 25 Wrz, 2007 22:25   

Przepisy super ale jestem tak głodna że stąd uciekam wpadnę rano wtedy najmniej dokucza mi głód

libelle 
Zawzięty dietowicz

Wysłany: Sro 26 Wrz, 2007 18:06   

Przedstawiam wam mój dzisiejszy obiad, czyli...

:arrow: leczo

Sos(wersja wegetariańska):
Najpierw na odrobinie oliwy podsmażam cebulkę(w woku), dorzucam pokrojoną w kostkę cukinię (mniam), podlać odrobinę wodą, następnie papryka (jaką kto lubi lub ma w domu, ja miałam czerwoną i zieloną) też w kostkę, wszystko się ładnie dusi, na końcu pomidory, posolić i mnóstwo ziół różnorakich wrzucić ( :mrgreen: ). Potem już tylko koncentrat, trochę cukru (przy pomidorach zawsze musi być!!!!), pieprz, chili, co kto lubi. Ot cała filozofia :mrgreen:

Wersja mięsista :mrgreen: :
Wszystko tak samo, tylko że przed cukinią do woka wrzucamy pokrojone kiełbaski wiedeńskie (jeśli ktoś nie lubi, to może być kurczak czy jakiekolwiek inne mięsiwo, tylko ze wtedy wszystko trwa dłużej)

I ten oto sos zjadamy z czym popadnie-> dosłownie: z makaronem, ryżem a nawet z chlebem. Moja wersja to ryż pół na pół brązowy i zwykły (z racji tego że sam brązowy jest dla mnie trochę bez smaku :oops: ) a sprawę tą sprytnie rozwiązałam tak:
Najpierw do wrzątku wrzuciłam ryż brązowy na 15 minut, potem dosypałam zwykły i gotowałam jeszcze 15 minut. Boskie:

Wow, znowu się rozpisałam :blush:

.
.
.
.
.
.

shashua 
Przyjaciel Forum

Wysłany: Sro 26 Wrz, 2007 19:01   

to coś dla mnie (bez ryżu oczywiście :mrgreen: )-dzięki bardzo ,mniam :-D

Anja 
Przyjaciel Forum

Wysłany: Czw 27 Wrz, 2007 11:30   

no ja leczo tez czesto jem i bardzo lubie mniam ale ja jem samo leczo bez niczego :-)

jasmine 
Dietowa szycha

Pomogła: 5 razy
Wysłany: Nie 30 Wrz, 2007 21:22   

Ale fajnie, ze nam serwujesz takie super przepisy :-)

superlinia 
Nieśmiałek

Wysłany: Sob 05 Sty, 2008 21:10   

Kilka smacznych przepisów
Fasolka po bretońsku (2 porcje) ( odchudzona)
100 g ok. fasoli białej
100 g włoszczyzny (po kawałku selera, pietruszki i marchewki)
3 średnie pomidory
kawałek papryki czerwonej
1 cebula
4 plasterki chudej wędliny (niekoniecznie)
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżka oliwy z oliwek
zioła prowansalskie
Pasty
Pasta fasolowa
Fasolę (wcześniej namoczoną) i gotować. Warzywa pokroić i dusić w niewielkiej ilości wody. Gdy zmiękną dodać fasolę, koncentrat pomidorowy, wędlinę oraz przyprawy. Dusić przez kolejne 5-10 min. Przed podaniem polać potrawę oliwą
Pasta słonecznikowa
Szklankę nasion słonecznika prażymy na suchej patelni, miksujemy z oliwą, ziołami, solą, ewentualnie z odrobiną wody.
Pasztet z grochu
Ugotować pół kilo grochu, trochę ryżu i kaszy jaglanej. Podrumienić na oleju cebulę, por, pieczarki. Seler i marchew ugotować. Wszystko zmielić, dodać przyprawy, bułkę tartą, olej i szklankę mąki razowej.
Pasta z avocado
2 owoce avocado roztarte na papkę, sok z cytryny, 2 ząbki startego czosnku, sól, przyprawy mieszamy i chłodzimy

shashua 
Przyjaciel Forum

Wysłany: Sob 05 Sty, 2008 22:07   

Pasztet z grochu :clap:

jesteś wielka!
kocham pasztety! zrobię bez ryżu i kaszy,myślę ,że też wyjdzie
jestem zachwycona :lovers:
awokado też uwielbiam ,ale ma zbyt wiele kalorii,i bez soli sie nie da...

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi