wynalazłam w moich przepisach szybka i smaczną sałatkę z ziemniaków z dipem łososiowym:
Składniki:
25 dag ziemniaków
10dag chudego twarożku
3 dag wędzonego łososia
5 dag jogurtu naturalnego
łyżeczka startego chrzanu(może być gotowy ze słoika)
łyżeczka posiekanego koperku, pieprz i zioła
przygotowanie :
umyte ziemniaki w mundurkach ugotować na parze
twarożek zmieszać z jogurtem, łososiem pokrojonym w paseczki, chrzanem i koperkiem po czym przyprawić do smaku.
obrane ziemniaki jeść z dipem
Pomogła: 6 razy Wiek: 36 Dołączyła: 20 Maj 2008 Posty: 2735 Skąd: Wrocław
Wysłany: Nie 22 Cze, 2008 21:25
To ja sam dip bez ziemniaczków!!! Ale rewelacja!!! A czytałam, że chrzan i musztarda podkręcają spalanie do 20%!!! Czyli nawet z boczusiem można, czasem taki chudy znajduję, wędzony
Pierś z kurczaka z salsą paprykową
Składniki :
pierś z kurczaka(12dag)
papryka
10 dag świeżego ananasa lub 6 dag konserwowego
dymka
łyżeczka natki pietruszki
łyżka soku pomarańczowego
łyżka sosu chili lub pikantnego ketchupu
pieprz i przyprawy wedle uznania
Przygotowanie:
mięsko umyć pokroić w paski, przyprawić ugotować na parze.
Paprykę i ananasa pokroić w kostkę, dymkę w krążki. Połączyć składniki, polać sokiem wymieszanym z sosem chili, wymieszać i gotowe
szczerze mówiąc nie mam pojęcia ale raczej nie powinno być z tym problemu, parowar to już nowsza technika głownie chodzi o to żeby się gotowało na parze prawda :-D
Wysłany: Sro 25 Cze, 2008 12:19
tak mi się wydaje, że można ... będę próbować tych wszystkich pyszności za 1,5 tygodnia. Już sobie wszystkko pokopiowałam, teraz wydrukuję i będę czytać przez tydzień i ustalać co zjem jako pierwsze hmmm już się nie mogę doczekać
Przygotowanie ok 30 min
Rybę obrać i wypatroszyć. Na głębokości ości wykonać kilka poprzecznych cięć. Rybę umieścić w koszyczku do gotowania na parze. Cebulę posiekać, imbir zgnieść, grzyby i pędy bambusa umyć i odsączyć oraz pokroić na drobne kawałeczki, następnie wszystko to wymieszać i pokryć tym rybę. Sos sojowy, wino i cukier wymieszać ze sobą, polać rybę. Gotować na parze przez 15 minut na dużym ogniu.
Ksenia pewnie śmiało wrzucaj przepisiki, jeśli ktoś ma też jeszcze jakieś zapraszam do dodawania zdrowych pyszności kto wie może kiedyś będzie z tego jakaś książka kucharska hi hi byłoby ciekawie
mniam mniam trzeba koniecznie sprobować tylko zrobię małą podmiankę brokuły na kalafiorek zamienię bo nie bardzo za nimi przepadam
kalafiorek i cebulkę na parze podgotuje trochę i na końcu zapiekę chwile w piekarniku do momentu aż się ser rozpuści, a ciekawe jakby smakowało dorzucając do tego pierś z indyka lub kurczaka ugotowana na parze
Składniki 4 porcje :
ok. 450-500 g mąki
25-30 g drożdży
2 jajka
1 szklanka mleka
3 płaskie łyżki masła
1 płaska łyżka cukru
sól
Przygotowanie ok 1h:
Drożdże i cukier wymieszać z łyżką ciepłego mleka i łyżką mąki. Następnie odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Pozostałą część mąki przesiać na stolnicę i połączyć z resztą mleka, jajkami i wyrośniętym rozczynem z drożdży. Ciasto posolić i wyrabiać tak długo, aż nie będą się pojawiać pęcherzyki powietrza. Następnie dodać rozpuszczone masło, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.
Ciasto rozłożyć na stolnicy, lekko rozwałkować i wycinać szklanką porcje, które następnie należy formować w kule. Gotowe układać na stolnicy posypanej mąką. Garnek z wrzącą wodą obwiązać czystą lnianą ściereczką lub wyłożyć specjalne sitem. Wyłożyć kilka pyz, przykryć i parować ok. 10 min
polecam danie dla całej rodzinki dla tych co nie muszą się odchudzać i trzymać lini :)można pyzy okrasić chudymi skwareczkami z cebulką
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum