Witam. Jestem chłopakiem i rocznikowo mam lat 17. Chcę przytyć, gdyż mam niedowagę. Mam 189 i ważę około 70kg . Jaką dietę proponujecie żeby przytyć około 6-8 kg? pozdrawiam liczę na waszą pomoc
Pomogła: 1 raz Dołączyła: 02 Lut 2011 Posty: 51 Skąd: Warszawa
Wysłany: Nie 06 Lut, 2011 18:12
hej Adi! Spróbuję Ci pomóc na tyle, na ile umiem :)
Przede wszystkim oblicz swoje zapotrzebowanie kaloryczne (google, "zapotrzebowanie kaloryczne" ;) ) . Do tego dodaj 600-900 kcal (w zależności od tego jak szybko chcesz nabrać ciała) i wychodzi Ci ilość kalorii, którą powinieneś konsumować by stopniowo zamieniać się w rosłego chłopa! :P
Zasady odżywiania są "standardowe" - jeść często, pięć-sześć posiłków dziennie, dbać o to by pożywienie było wartościowe (zapomnij o cukrach, batonikach itd. Może dostarczysz sobie kalorii tyle, by przytyć, ale będzie to tłuszcz, a nie zdrowa masa). Trzeba postawić na węglowodany złożone, duuuuużą ilość białka i zdrowe tłuszcze (z ryb i tłoczonych na zimno olei dodawanych do potraw już po ich przygotowaniu [a nie do smażenia, itd.])
Bez ćwiczeń również się nie obejdzie, może siłownia?
Proponuję Ci też założyć dziennik diety, tu u nas, na forum. Będzie to miła odmiana (wreszcie ktoś, kto chce przytyć, a nie schudnąć!), i będziemy mogli śledzić na bieżąco twoje postępy - w razie czego poprawić, czy służyć radą.
Gdybyś napisał coś o swoich gustach kulinarnych mogłabym spróbować pomóc Ci w ułożeniu jadłospisu.
Wiek: 23 Dołączyła: 12 Mar 2012 Posty: 53 Skąd: pomorskie
Wysłany: Wto 13 Mar, 2012 14:40
mowia ze naley jesc to samo co na zdrowej diecie tylko wielkie ilosci, zebys czasem nie wdzinal niedrowego żarcia bo ci tylk brzuch wysadzi a to nie wyglada ladnie
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum