Wysłany: Pią 22 Paź, 2010 21:45 [dieta] dieta dla wegetarian
Witam wszystkich wegetarian,
chciałabym przejść na dietę bezmięsną, jednak przed tym chciałabym się dobrze przygotować, aby uniknąć wpadek związanych ze zdrowiem. Jak powinny być ułożone posiłki wegetarian? Z czego przede wszystkim powinny się składać? Oczywiście oprócz warzyw. Słyszałam, że dobre dla wegetarian są otręby. Podobno zawierają dużo składników odżywczych. No i produkty sojowe, choć nie ukrywam, że za nimi nie przepadam.
Jak Wy układacie swoje jadłospisy? Robicie to sami? Jak sobie radziliście z tym na początku?
Wysłany: Pon 22 Lis, 2010 14:04 Re: dieta dla wegetarian
aniula86 napisał/a:
Witam wszystkich wegetarian,
chciałabym przejść na dietę bezmięsną, jednak przed tym chciałabym się dobrze przygotować, aby uniknąć wpadek związanych ze zdrowiem. Jak powinny być ułożone posiłki wegetarian? Z czego przede wszystkim powinny się składać? Oczywiście oprócz warzyw. Słyszałam, że dobre dla wegetarian są otręby. Podobno zawierają dużo składników odżywczych. No i produkty sojowe, choć nie ukrywam, że za nimi nie przepadam.
Jak Wy układacie swoje jadłospisy? Robicie to sami? Jak sobie radziliście z tym na początku?
a jaka dokładnie forma wegetarianizmu Cię interesuje?
- weganizm (tylko produkty pochodzenia roślinnego)
- laktowetarianizm (dozwolone mleko i jego przetwory)
- laktoowowegetarianizm (dozwolony nabiał i jaja)
- tzw. semiwagetarianizm (poza jajami i nabiałem dozwolone są ryby, a niektórzy nawet dopuszczają spożycie drobiu) - najbezpieczniejsza i nazdrowsza forma wegetarianizmu.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum