Witam wszystkich serdecznie!
Od ok roku biorę tabletki antykoncepcyjne yasminelle. Na początku wszystko było dobrze ale od pewnego czasu zaczełam straszne tyć. Narazie postanowiłam nie odstawiać tabletek bo jest to dla mnie najwygodniejsza metoda. Nie mam pojęcia co powinnam zrobić Zastanawiałam się nad zmianą tabletek niestety tyle tego jest teraz do wyboru że nie wiem na jakie a boję się że lekarz znów przepisze mi nie odpowiednie i przybędzie mi jeszcze wiecej najgorsze są te boczki bardzo dużo ostatnio czytam na tematy związane z odchudzaniem niestety nadal nie mam pojecia od czego zacząc jeżeli ktoś ma jakieś rady porady diety to proszę piszcie! Bardzo mi zależy na zrzuceniu paru kilo!
Z góry serdzecznie dziekuję i pozdrawiam.[/code][/list][/b]
Pomogła: 1 raz Wiek: 19 Dołączyła: 01 Sie 2008 Posty: 144
Wysłany: Sro 08 Paź, 2008 17:10
Witaj MoOoNiCzQa na forum. :)
Oczywiście, że postaramy się pomóc.
Po pierwsze: Napisz ile ważysz i ile masz wzrostu, bo być może wcale nie masz znacznej nadwagi, a może być też tak, że Twoja waga jest całkowicie w normie i niepotrzebnie się przejmujesz. :)
Ja bym radziła odstawienie tabletek. xD Może plasterki?
Co do dietki to standard: zero fast foodów, chipsów, pepsi i tym podobnych. słodycze ograniczyć do minimum (czyt. raz, dwa w tygodniu czekoladka gorzka... później możesz sobie pozwalać na więcej...)
Boczki?
Też z tym miałam problem, ale znalazłam złoty środek.
Znajdziesz go w którymś z tematów na forum.
bernadetta,
Dziękuję za pierwszą radę podejżewam że może nie mam nadwagi albo jest ona nie duża ale moje ciało wygląda okropnie nie jestem jakąś zakompleksioną nastolatką ale poprostu widze co się stało z moim ciałem wstyd mi było latem kąpać się w kostiumie jest to dla mnie przykre ale czuję że najwyższy czas coś z tym zrobić!
Pomogła: 1 raz Wiek: 19 Dołączyła: 01 Sie 2008 Posty: 144
Wysłany: Sro 08 Paź, 2008 18:53
MoOoNiCzQa napisał/a:
ale czuję że najwyższy czas coś z tym zrobić!
I na te słowa czekałam! Podejście już mamy! :)
Hm, Twoje BMI wskazuje na nieznaczną nadwagę. Ale głowa do góry! Po to tu jesteś, żeby się tych kilogramów pozbyć i poczuć lepiej. Doskonale Cię rozumiem, bo do niedawna czułam się tak samo... :(( Odkąd jestem na diecie, nie wstydzę się aż tak swojego ciała.
Najlepiej załóż temat w dziale "Ludzie listy piszą... Napisz swój Blog"
i tam pisz dokładnie każdego dnia, co zjadłaś. :) warto też liczyć kalorie. (w tym pomogą Ci tabele kaloryczne, które są u nas na forum)
Nie warto na sam początek ograniczać kalorie do 1000. Najlepiej stopniowo, powolutku. :) Przez pierwszy tydzień jedz 1500, potem 1300, a potem 1200. :)
Mam też propozycję... xD Napisz Twój przykładowy jadłospis z jakiegoś dnia. np: co zjadłaś dziś na poszczególne pory dnia. Postaram się pomóc.
Sama nie jestem jakimś ekspertem, ale z mojego doświadczenia mogę Ci napisać, które produkty ewentualnie wykluczyć lub tylko zminimalizować ich porcje.
Pomogła: 24 razy Wiek: 41 Dołączyła: 13 Maj 2007 Posty: 11828
Wysłany: Sro 08 Paź, 2008 21:26
witaj ,faktycznie te kilka kilosków mogła bys pozbyć się bez zbytniej straty ,i nie tzeba chyba zadnej specjalnej dietki a standard: ciemne pieczywko i nie za wiele ,zawsze z rana ,zero cukru słodyczy ,sól maxymalnie ograniczyc ,gotowane nie smarzone ,surowki ,sałatki ,picie niegazowane i nie słodzone , itp
po za tym mogłabyś więcej się ruszać ,basen ,jakieś płytki z ćwiczeniami ,brzuszki czy skakanka-każda forma aktywności fizycznej zwiększa spalanie
powodzenia i pytaj
Pomogła: 13 razy Wiek: 33 Dołączyła: 15 Mar 2007 Posty: 15364 Skąd: rodem z piekła;)
Wysłany: Czw 09 Paź, 2008 09:19
MoOoNiCzQa, witaj na forumku...
Dziewczyny mają rację w Twoim przypadku zadna drastyczna dietka nie jest Ci potrzebna,po prostu musisz wprowadzić trochę ograniczeń w Twoim jadłospisie i więcej ruchu fizycznego i będzie wszystkow porzadku
bernadetta, moje posiłki nie sa regularne i nie wygladaja tak jak powinny ale powoli postaram się wnieś troszkę zmian :) na początek muszę wiedzieć co jest kategorycznie zabronione :) ma ktoś jakieś pomysły?? pozdrawiam i dziękuję
Pomogła: 24 razy Wiek: 41 Dołączyła: 13 Maj 2007 Posty: 11828
Wysłany: Czw 09 Paź, 2008 18:20
MoOoNiCzQa napisał/a:
na początek muszę wiedzieć co jest kategorycznie zabronione
z takich podstawowych rzeczy to :
słodycze,cukier
sól (jak najmniej ,bo zatrzymuje wodę)
gazowane ,słodkie napoje , jak soki ,to wyciśniete z owoców
smażone ,tłuste ,
tłusty nabial jak sery czy mleko np3/2 % ,nakjleprze to 0,5 % tłuszczu
fast foody ,wszelkie żarełko szybkie i kaloryczne kupowane w budkach na "chybciaka",że już nie wspomnę o ciastach ,drożdżówkach itp(cholercia ,zrobiłam się głodna )
jedzenie po 18 godz
i pić trzeba mineralki od 1/5 do 2 l dziennie
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum