Diety, zdrowie, fitness i odchudzanie – DIETY.PL

Menu

Zdrowa i smaczna kuchnia – filet z piersi kurczaka

Mięso drobiowe to stały punkt diety większości Polaków. Według danych GUS statystyczny Polak zjada oko 27 kg mięsa i wyrobów drobiowych w skali roku. To dużo, ale w rankingu nadal wyżej plasuje się mocno osadzone w polskiej tradycji mięso wieprzowe. A szkoda, bo atuty drobiowych przysmaków są nie do przecenienia, szczególnie jeśli sięgamy po zdrowe, certyfikowane produkty i chude, wysokiej jakości mięso (np. polędwiczki drobiowe czy filet z piersi kurczaka).

Nie da się ukryć walorów drobiowych przysmaków

Przyjrzyjmy się bliżej walorom mięsa drobiowego, począwszy od wartości odżywczych, przez jakość, smak, aż po kulinarne możliwości. Jak wiadomo jest to tzw. mięso białe, które zawsze jest bardziej delikatne, chudsze niż tradycyjne mięso czerwone (np. popularna w Polsce wieprzowina). Warto podkreślić również fakt, iż wybierając udka z drobiu, porcje rosołowe, filety z piersi kurczaka czy też inne elementy oraz gatunki drobiu, zapewniamy sobie podaż wielu cennych składników, takich jak:

  • cynk,
  • selen,
  • magnez,
  • fosfor,
  • potas,
  • witamina B12, B3, B6.

Smaczne drobiowe przysmaki to także nieocenione źródło łatwo przyswajanego białka, co ma ogromne znaczenie np. w przypadku diet odchudzających czy też dla sportowców. Wiadomo przecież, że białko to podstawowy budulec dla naszych mięśni. Co jeszcze przemawia za wpisaniem drobiu do codziennego menu? Otóż jest to mięso o najniższej zawartości tłuszczu. Zauważmy, że popularny,  smaczny filet z piersi kurczaka ma zaledwie 1,3g tłuszczu na 100-gramową porcję. Niewiele prawda? Tym samym jest to produkt niskokaloryczny, co jest kolejnym argumentem za dla wszystkich osób, które chcą zgubić zbędne kilogramy. Nasz filet dostarcza mniej niż 100 kalorii na 100g. Smakuje przy tym wybornie i może być podawany na wiele sposobów, przy różnych okazjach i na każdy posiłek.

Stawiamy na jakość

Oczywiście nie może być tak różowo i wspaniale… Tak jak zachwalamy drobiowe filety za smak, wartości odżywcze i lekkostrawność, tak samo obiektywnie patrzymy na mięso pochodzące z chowu intensywnego. Nie bez znaczenia jest oczywiście fakt, że np. taki filet drobiowy z certyfikowanej, ekologicznej czy ekstensywnej hodowli, smakuje zupełnie inaczej (czytaj – lepiej). Ale przede wszystkim zwierzęta z chowu klatkowego, z hodowli przemysłowej niekonieczne „pójdą na zdrowie”. Dlatego w zdrowej kuchni podstawą dań drobiowych powinien być np. kurczak Zagrodowy. Marka ma na swoim koncie liczne nagrody, a ostatnio honorowe wyróżnienie TOP produkt w prestiżowym programie Doceń Polskie, zdobył Kurczak Rosołowy oraz elementy na tackach. Dlatego bez wahania można wybrać filet z piersi kurczaka Zagrodowy planując lekki, smaczny obiad, sałatkę czy też jakieś wymyślne danie. Trzeba bowiem wiedzieć, że pierś drobiowa, poza wymienionymi wcześniej zaletami, jest także naprawdę uniwersalnym produktem, który sprawdza się w wielu przepisach

Dlaczego filet z piersi Zagrodowy?

Najpierw wytłumaczmy dlaczego Zagrodowy. Przede wszystkim kurczaki są hodowane tradycyjnymi metodami, w małych, rodzinnych gospodarstwach na Podlasiu, nie ma tu mowy o tzw. „pędzeniu”, przyspieszaniu rozwoju drobiu. Chów trwa średnio o połowę dłużej niż na przemysłowych fermach. Kurczak Zagrodowy je jak należy, czyli jest żywiony paszą w 100% roślinną, bez budzącego sporo kontrowersji GMO, za to z dodatkiem cennych witamin i minerałów. Co z tego wynika dla konsumenta? Otóż otrzymuje on produkt, który po przyrządzeniu przenosi go w czasy babcinego rosołku, zapewnia smak kruchego de volaille i najlepszego kurczaka z rożna. Mięso jest bowiem delikatne, kruche, o niższej zawartości tłuszczu.

O tym, że pierś drobiowa jest nieodzowna w zdrowym menu nie trzeba chyba nikogo przekonywać. To najdelikatniejsze drobiowe mięso, które możemy serwować na wiele sposobów. Na słodko, ostro, po swojsku i orientalnie. Jako tradycyjne drugie danie, w sałatce, i w farszu. Upieczemy, usmażymy, ugotujemy, przyrządzimy na parze – i zawsze będzie smaczne, a także zdrowe, jeśli postawimy na jakość.

Smaczne inspiracje i cenne informacje

O tym, że drób, w tym także nasz filet drobiowy, jest najlepszy możemy przekonać się również zaglądając na stronę producenta. Znajdziemy tu informacje o marce Zagrodowy, o poszczególnych produktach, a także przepisy na filet z piersi kurczaka w różnych odsłonach i na każdą okazję. Kto nie skusiłby się na Zagrodowego w sosie z czekoladą i chili albo na oryginalną sałatkę z grillowanej piersi kurczaka? Pytanie retoryczne… Szczególnie, że np. tak przyrządzona sałatka to samo zdrowie i niewiele kalorii.

Sałatka z grillowanej piersi kurczaka ze świeżym ogórkiem, papryką i jogurtowym sosem curry.

Składniki:

  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżka zielonego pieprzu z zalewy
  • 1 mały pęczek posiekanego szczypiorku
  • 1 świeży ogórek
  • 2 szalotki pokrojone w kostkę
  • 2 zielone papryki
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 4 grillowane piersi z Kurczaka Zagrodowego
  • chili
  • pieprz Cayenne
  • sok z ½ cytryny
  • sól

Sposób przygotowania

Sos przygotowujemy na bazie jogurtu naturalnego, 2 szalotek pokrojonych w kostkę, soku z ½ cytryny, 1 łyżeczki curry, małego pęczka posiekanego szczypiorku. Składniki dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku. Wystudzone piersi drobiowe należy pokroić w paski i dodać do  ogórka, selera naciowego, papryki i pieprzu. Całość łączymy z  sosem przed samym podaniem. Doskonałym dodatkiem będą placki pszenne Chapati bądź tortilla. To jest naprawdę pyszne!

Kategorie:   PRZEPISY DIETETYCZNE

Komentarze