Diety, zdrowie, fitness i odchudzanie – DIETY.PL

Menu

Czy białko i zółtko jajka wolno jeść osobno?

Jajo dzielimy na białko i żółtko. W niektórych przepisach stosuje się same żółtka jaj, kiedy indziej same białka. Czy to dobry pomysł?

Właściwości białka kurzego

Białko kurze jest najmniej kaloryczną częścią jaja. W związku z tym wielu ludzi stosuje samo białko na przykład przy przyrządzaniu dietetycznych omletów na śniadanie. Jednocześnie mimo iż białko jajka zawiera mniejszą ilość kalorii, to jest sycące i gasi głód na dłużej. Lecz spożywanie zbyt dużej ilości białek, choć rzeczywiście odchudza, nie jest z kolei zdrowe dla organizmu. Nadmiar białek upośledza pracę narządów. Z drugiej strony w białku jajka znajdują się witaminy z grupy B. W białku znajdują się również niezbędne aminokwasy. Nie są one wytwarzane przez organizm człowieka, a odgrywają niezbędną rolę w codziennej diecie i funkcjonowaniu organizmu. Białko ma również właściwości antybakteryjne, przez co spożywane niszczy również drobnoustroje w organizmie człowieka, zwiększając jego odporność. Takie właściwości ma przede wszystkim surowe białko, lecz spożywanie go wiąże się z niebezpieczeństwem zachorowania przez kontakt z bakterią o nazwie salmonella, bytującą na skorupce. Zatrucie nią jest trudne w leczeniu. Na szczęście baterie te giną w temperaturze już siedemdziesięciu stopni.

Żółtko czyli serce jaja

Najważniejszą częścią jaja jest oczywiście żółtko. Tak naprawdę to tutaj znajduje się najwięcej białek, więcej niż w „białku”. Nie ma tu również legendarnej zawartości tłuszczów i cholesterolu, ponadto całe jajko zawiera aminokwasy, które równoważą te tłuszcze, oraz zawarta jest w żółtku jaja naturalna cholina. Jest ona odpowiedzialna za obniżenie poziomu trójglicerydów we krwi. Żółtko to zbiór niezbędnych minerałów i mikroelementów, takich jak żelazo, fosfor, potas, magnez, kwas foliowy, witaminy A, D, E, najważniejsze witaminy z grupy B. W jaju znajduje się również witamina D, choć niewystarczająca by w stu procentach uzupełnić jej poziom. Aby cieszyć się niezwykłymi właściwościami prozdrowotnymi jaj, istotne jest, by spożywać je w całości, tak jak stworzyła je natura.

Kategorie:   DIETY, ZDROWIE I URODA

Komentarze