Diety, zdrowie, fitness i odchudzanie – DIETY.PL

Menu

Domowe peklowanie mięsa

Peklowanie to metoda zachowania żywności, znana od wielu wieków. Oryginalnie peklowanie odbywało się głównie za pomocą naturalnego konserwantu jakim jest sól. Dziś trudno kupić w sklepie peklowane mięso, jakie zawierałoby głównie ten składnik.

Peklowane mięsa ze sklepu a zdrowie

Mięso kupione w sklepie w słoiku i reklamowane jako peklowane zawiera wiele szkodliwych konserwantów. Są to na przykład azotyn sodu, jaki wykorzystywany może być wyłącznie pod pewnymi warunkami, ze względu na to, że jest on substancją silnie toksyczną. Ponadto do mięsa dodaje się cały szereg konserwantów, barwników i sztucznych substancji zapachowych, mających na celu zabezpieczenie mięsa przed szkodliwymi bakteriami oraz dodaniu mu dodatkowych walorów wizualnych i smakowych. Wiele z tych substancji powoduje silne uczulenie oraz problemy gastryczne. W mięsie mogą zostać zawarte także spore ilości cukru, po to by ukryć smak saletry, a który na wespół z mięsem wpływa na poziom zakwaszenia organizmu.

Własne wyroby peklowane

Z uwagi na powyższe wiele osób decyduje się na samodzielne wytwarzanie mięsa. Zdobywają je coraz częściej od osób prywatnych, na przykład od zaprzyjaźnionych rolników. Składniki do naturalnego peklowania mięsa to sól peklowa oraz zioła i przyprawy według uznania, na przykład liść laurowy, ziele angielskie, ziarna pieprzu, czosnek, gorczyca. Wybór rodzaju mięsa jest prosty, do peklowania nadaje się każdy rodzaj, chociaż wieprzowina najlepiej reaguje na pobyt w solance. Ważny jest wybór naczynia, gdzie będzie peklowane mięso. Powinno to być szkło lub kamionkowe naczynie. Nie nadają się naczynia metalowe lub plastykowe. Peklowanie powinno odbywać się w temperaturze nie przekraczającej sześciu stopni. Mięso powinno być zatem przechowywane w zacienionej spiżarni, albo w lodówce. Wyższa temperatura sprawia, że mięso się psuje lub gromadzą się w nim niekorzystne bakterie na pierwszy rzut oka niewyczuwalne, lecz groźne dla zdrowia. Ważne jest zastosowanie przegotowanej wody do stworzenia zalewy.

Kategorie:   ARTYKUŁY, DIETY, DODATKI DO ŻYWNOŚCI E, ZDROWIE I URODA

Komentarze