Diety, zdrowie, fitness i odchudzanie – DIETY.PL

Menu

Czy grzyby są zdrowe?

Sezon na grzybobranie jest w pełni, a pogoda sprzyja leśnym wycieczkom. Grzybami w formie gotowanej, pieczonej, smażonej i suszonej będziemy cieszyć się dopóki nie spadnie pierwszy śnieg. Oto zalety grzybobrania.

Czy grzyby są zdrowe?

Do niedawna panowała opinia, że grzyby nie mają zbyt wielu wartości odżywczych, ponadto są ciężkostrawne. Ta opinia dochodzi do lamusa. Istotne jest to, że grzyby rosną w swoim naturalnym środowisku, nie są zaś hodowane. Gdy zbieramy je z dala od szos i ludzkich siedzib, mamy większą pewność, że są wolne od zanieczyszczeń. To dlatego warto je jeść. Ale nie tylko, ponieważ są również źródłem witamin oraz pierwiastków. Niektóre gatunki grzybów są tak bogate w te składniki, że w niezwykły sposób wspomagają leczenie nowotworów. Grzyby są bardzo bogate w białko, w tym niezbędne aminokwasy, oraz węglowodany. Ponadto znajdziemy tu wiele witamin, w tym również witaminę D. Są również bogate w kompleks witamin z grupy B. Stężenia poszczególnych witamin i mikroelementów niczym nie odbiegają od uważanych za zdrowe pokarmy, na przykład w postaci wątróbki i innych podrobów.

Najzdrowsze grzyby

Jakie grzyby najlepiej jeść? Okazuje się, że niektóre zasługują na większą uwagę. Warto jeść każde grzyby jadalne, szczególnie te dziko rosnące, ale również urozmaicać stół grzybami pochodzącymi na przykład z Azji, jak grzyby mun. W medycynie chińskiej grzybki te są stosowane u osób, które mają problemy z krążeniem krwi, mogą nawet likwidować zastoje. Nauka konwencjonalna potwierdza, że grzyby te są bardzo bogate w potas, co sprawia, że doskonale wpływają na pracę całego organizmu oraz umysłu, dodając koncentracji i witalności. Polecane są również grzyby shiitake, które mają wyrazisty smak oraz zawierają silne antyoksydanty, dzięki czemu pomagają zachować zdrowie, a także wyleczyć wiele chorób, w tym zniszczyć komórki nowotworowe.

Kategorie:   DIETY, ZDROWIE I URODA

Komentarze