Diety, zdrowie, fitness i odchudzanie – DIETY.PL

Menu

Jedzenie smalcu jest zdrowe

Gdyby ktoś dał do wyboru smalec oraz inne tłuszcze, na przykład oliwę z oliwek i prosił o wskazanie tego niezdrowego, większość ludzi bez wahania wskazałaby smalec. Powszechnie kojarzy się on również z biedą. Czy rzeczywiście smalec jest tak zły?

Zalety tłuszczów nasyconych

Dla wielu ludzi zaskoczeniem będzie fakt, że pod względem nasycenia kwasami tłuszczowymi nasyconymi i nienasyconymi, smalec wcale nie różni się tak bardzo od oliwy z oliwek. Zawiera ich 36%, a oliwa 14%. Tłuszcze nasycone są według współczesnej propagandy jednym z najgorszych rzeczy w diecie. I to prawda, ale chodzi o tłuszcze spożywane w nadmiarze. A skoro mięso stanowi podstawę żywienia większości ludzi, do tego mięso smażone, to nie trudno przekroczyć zalecany poziom. Jednak warto wiedzieć, że tłuszcze nasycone nie tylko są potrzebne, ale wręcz niezbędne w diecie! Dlatego ich spożywanie jest bardzo ważne. Tłuszcze nasycone występują nie tylko w produktach pochodzenia zwierzęcego, ale również w roślinach, dlatego są dostępne dla osób mięsożernych, a także wegetarian i wegan.

Zalety smalcu

Jedzenie smalcu w rozsądnych ilościach nie jest żadną zbrodnią. Również smażenie na smalcu jest zdrowsze niż smażenie na olejach roślinnych, bo wytrzymuje znacznie wyższe temperatury. Ponadto do smażenia nie trzeba już wykorzystywać dużych ilości tłuszczu. Smalec zawiera kwas stearynowy, który powoduje nie wzrost, a wręcz obniżanie poziomu złego cholesterolu we krwi. Ponadto jest tani, łatwo dostępny i łatwy w użyciu. Nie jest szkodliwy nawet, jeśli data ważności już minie. Jest trwały i łatwo go przechowywać, dlatego nie zawiera żadnych konserwantów, ni dodatków smakowych i zapachowych, jest po prostu skutkiem ubocznym produkcji i producenci mięsa nie muszą go w żaden sposób przerabiać. Lepiej unikać kupowania smalcu z dodatkami, a zdobywać go w czystej postaci i następnie wykorzystywać według uznania. Najzdrowszym smalcem nawet o właściwościach leczniczych jest smalec z kaczki – oprócz wartości odżywczych leczy również choroby takie jak przeziębienie, grypa.

Kategorie:   DIETY, FITNESS

Komentarze