Co powinni jeść palacze?

, , , Tagi , , , ,

Palenie papierosów to jeden z najmniej tolerowanych przez niepalących i ogólnie złych nałogów. Wielu ludzi nie widzi jednak w tym nic złego. Często bywa, że nie zwracają również uwagi na to co jedzą. Ich zmysły są przytępione, nic nie smakuje im tak, jak powinno. Jednak powinni oni stosować zdrową dietę, aby przynajmniej w małym procencie polepszyć swoje zdrowie.

Istotna witamina C

Witamina C jest w naszym organizmie potrzebna do prawidłowego funkcjonowania. Nadmierne palenie papierosów, picie kawy, energetyków, napojów słodzonych wypłukuje witaminę C z organizmu. Co gorsza, nie jest ona syntezowana przez nas, ale musi być dostarczana przez pożywienie. Palacze powinni więc spożywać sporą ilość tej witaminy, najlepiej z naturalnych źródeł. W pierwszej kolejności na myśl przychodzą owoce cytrusowe, jednak nie zawierają one wcale tak dużo witaminy C, jak się powszechnie uważa. Znacznie więcej jest jej w czarnej porzeczce, w jagodach, wiśniach, w agreście. Z warzyw źródłem witaminy C są pietruszka, brukselka, papryka. Zimą, gdy dostęp do świeżych warzy i owoców jest ograniczony, warto sięgnąć po produkty mrożone lub dżemy i powidła. Jedzenie świeżych owoców i witamin ma jeszcze jeden pozytywny skutek. Zmniejsza chęć na papierosa i pomaga w rzuceniu nałogu.

Dieta na lepsze krążenie krwi

Palenie papierosów nie ma dobrego wpływu na układ krwionośny. Doprowadza do tego, że naczynia krwionośne są kruche, zwiężone i słabe. Dlatego palacze zwykle mają poszarzałą, cienką skórę i worki pod oczami. Aby temu zapobiec najlepiej jest rzucić w porę palenie, ale sporo może pomóc dieta pobudzająca krążenie. Taka dieta jest przede wszystkim lekkostrawna. Powinna obfitować w pokarmy pełnoziarniste, oraz warzywa strączowe. W diecie powinno znaleźć się dużo witamin B, szczególnie witaminy B3, która rozszerza naczynia krwionośne i poprawia pojemność płuc. Warzywa strączkowe jak soczewica, ciecierzyca są źródłami witamin B. Ważne jest zaopatrzenie się w kwasy omega 3, a jedzenie należy przyprawiać takimi dodatkami jak szafran, imbir, kardamon.

Poprzedni

Sposoby na oszukanie głodu

Przynoszenie ulgi w bólu za pomocą ciepła i chłodu

Następny

Dodaj komentarz