Diety, zdrowie, fitness i odchudzanie – DIETY.PL

Menu

 

Kurczak kukurydziany – podstawa zdrowej diety

Kurczaki od lat są częstym gościem na stołach Polaków. Ich popularność nie wynika tylko z niższej ceny w stosunku do innych produktów mięsnych, ale głównie z walorów smakowych i wartości odżywczych, jakie kurczaki, szczególnie te kukurydziane, posiadają. Kto poważnie myśli o swoim zdrowiu, powinien włączyć kurczaki do swojego codziennego jadłospisu.

Kurczaki są zdrowe

Wokół kurczaków oraz sposobów ich hodowli narosło wiele mitów. Wbrew wszystkim obiegowym, w większości przypadków nieprawdziwym opiniom, kurczaki są zdrowe i smaczne. To nieprawda, że kurczaki faszerowane są hormonami wzrostu i antybiotykami w celu szybkiego przyrostu wagi. Zarówno w Polsce, jak i w UE taki proceder jest zakazany. Polska ma silną pozycję na rynku produkcji drobiu w Unii, dlatego też nasze fermy są często kontrolowane. Brak uwag to dowód, że zakaz jest przestrzegany. Równie nieprawdziwa jest teza, jakoby pasza dla kurcząt była sztucznie modyfikowana. Hodowcy drobiu najczęściej używają pasz uznanych producentów, którzy z uwagi na duże ryzyko wypadnięcia z rynku i olbrzymią konkurencję dbają o wysoką jakość swoich produktów. Warto także podkreślić, że kupując kurczaka z hodowli, możemy mieć pewność, że otrzymujemy produkt zdrowy i bezpieczny (znamy stado, z którego pochodzi kurczak, wylęgarnię, kartę zdrowia oraz mamy pełną informację o stosowanej diecie). Jeśli zaś chodzi o walory smakowe, to kurczaki zagrodowe wcale nie są smaczniejsze od tych hodowlanych. Nie brak opinii wśród znanych kucharzy, że jest wręcz odwrotnie – przykładem są choćby kurczaki kukurydziane.

Kurczaki kukurydziane

Ta odmiana kurczaków zawdzięcza swoją nazwę rodzajowi paszy, którą jest karmiona. To produkt wolny od GMO, którego główny składnikiem, poza innymi zbożami, jest kukurydza. To właśnie jej kurczak zawdzięcza swą lekko złotą barwę oraz wyjątkowy i subtelny smak po przygotowaniu. Kurczak kukurydziany to idealny wybór w przypadku potraw dla dzieci, doskonałe nadaje się do przygotowywania potraw na słodko. Rosół ugotowany na bazie kurczaka kukurydzianego ma wyjątkową i niepowtarzalną żółtą barwę, która jest w stanie zachęcić do spróbowania nawet największego niejadka. W sklepach dostaniemy kurczaka kukurydzianego w całości lub w elementach pakowanych na tacce.

Wartości odżywcze

Kurczaki z uwagi na swoje wartości odżywcze powinny być jednym z filarów jadłospisu człowieka dbającego o swoje zdrowie i dobre samopoczucie. Mięso z kurczaka dostarcza organizmowi człowieka dużej ilości witamin z grupy B, ważnych szczególnie dla układu nerwowego oraz składników mineralnych (cynk, żelazo, potas). Kurczaki, dzięki niewielkiej ilości tłuszczu (mała ilość nasyconych kwasów tłuszczowych), cenione są bardzo przez osoby dbające o linię. Z kolei obecność nienasyconych kwasów tłuszczonych pozytywnie wpływa na układ krążenia. Kurczaki mają także wysoką zawartość pełnowartościowego białka, są źródłem niezbędnych dla zdrowia człowieka aminokwasów. No i w końcu aspekt, który najczęściej jest podnoszony przy okazji dobroczynnego wpływu kurczaków na zdrowie. Kurczaki są lekkostrawne i niskokaloryczne. Stugramowa porcja piersi kurczaka to tylko 100 kcal. Taka sama porcja mięsa wieprzowego to już ponad 250 kcal.

Kategorie:   ZDROWIE I URODA

Komentarze