Diety, zdrowie, fitness i odchudzanie – DIETY.PL

Menu

Produkty jakich lepiej nie podgrzewać

Podgrzewanie czasem jest czymś koniecznym, lecz istnieją produkty spożywcze, których nie należy ponownie podgrzewać nie tylko ze względu na szkodliwe promieniowanie mikrofalówki.

Jaja

Jaja powinny być zawsze przygotowywane na bieżąco. Podgrzewanie ich to mijanie się z celem. Niektórzy próbują przyrządzać jaja w mikrofali. Pod żadnym pozorem nie należy wkładać ich do niej w skorupce, ponieważ gwarantuje to eksplozję do dużo sprzątania. Na upartego można ugotować jaja pozbawione skorupek w pojemniku z wodą. Jednak są one pozbawione smaku oraz wartości odżywczych.

Drób

Kurczak jest jednym z tych produktów spożywczych, które doskonale smakują tylko bezpośrednio po przygotowaniu na gazie, lub na zimno. Raz schłodzonego kurczaka nie należy ponownie podgrzewać. Po pierwsze zmienia to strukturę białkową mięsa, obniżając jego wartość, którą i tak obniżono już za pierwszym przygotowaniem. Takie białko jest słabiej przyswajalne oraz mniej wartościowe.

Grzyby

Jedzenie grzybów jest zdrowe, jednak tylko pod pewnymi zasadami. Nadmierne ich przetwarzanie, w tym podgrzewanie, niszczy cenne mikroelementy i witaminy zawarte w nich. To, co zostaje, to trudna do strawienia celuloza, powodująca wzdęcia i problemy gastryczne. Grzyby już same w sobie są dość ciężkostrawne, dlatego jeśli zostaną po jakimś daniu najlepiej spożyć je po prostu na zimno i nie podgrzewać.

Ziemniaki

Podgrzane ziemniaki nie są atrakcyjne w smaku, sprawiają wrażnie wysuszonych. Z drugiej strony na zimno nie są również zbyt pociągające. Dlatego najlepiej zjadać je od razu po przygotowaniu, na gorąco. Pozostałości ziemniaków wykorzystać można do wykonania klusek śląskich. Nie poleca się również podgrzewania ziemniaków na maśle czy oleju. Są smaczniejsze, ale znacznie bardziej kaloryczne.

Różne warzywa

Podgrzewanie delikatnych warzyw takich jak szpinak, seler, czy burak nie jest dobrym pomysłem. Wytwarza to niezdrowe azotyny, ponadto znacząco zmienia smak tych potraw. Wpływa również na ich konsystencję, zmieniając je często w danie mało atrakcyjne wizualnie.

Kategorie:   DIETY, FITNESS, ZDROWIE I URODA

Komentarze