Diety, zdrowie, fitness i odchudzanie – DIETY.PL

Menu

W jakich produktach znajdziemy aspartam?

W składzie wielu produktów spożywczych znajdziemy różnorodne substancje słodzące czy prosty cukier – sacharozę. Może być ona jednak z powodzeniem zastąpiona przez niskokaloryczny aspartam. Gdzie znajdziemy tą substancję i czym ona jest? Czy produkty z aspartamem są szkodliwe?

Aspartam czyli alternatywny słodzik

Dziełem przypadku było wynalezienie przez Jamesa Schlattera środka słodzącego – aspartamu. Jest on 200 razy słodszy od sacharozy. Aspartam przyjmowany w niewielkich ilościach, zalecanych przez Światową Organizację Zdrowia, nie wykazuje ujemnego działania na ludzki organizm. Liczne badania to potwierdzają, ale najlepiej nie nadużywać sztucznego słodziku, tylko spożywać go w racjonalnych dawkach.

W składzie wielu produktów spożywczych można znaleźć aspartam, który może być określany na etykietach i opakowaniach jako dodatek do żywności o kodzie E951. W całej Unii Europejskiej aspartam jest dopuszczony do użytku w produktach spożywczych i farmakologicznych.

Gdzie znajduje się aspartam?

Jedną z najszerszych  pod względem asortymentowym grup produktów spożywczych, w jakich znajduje się aspartam, są produkty niskokaloryczne, spożywane przez osoby odchudzające się. Jest to spowodowane tym, że słodzik sztuczny pozwala na zachowanie przyjemnego smaku produktów, bez dodawania im pustych, zbędnych kalorii. Dlatego towary spożywcze oznaczone znakiem „light” lub „fit” będą zawierały najprawdopodobniej aspartam w roli substancji słodzącej.

Znajdziemy go również w gumach do żucia, np. w gumach Orbit, czy drażetkach odświeżających oddech. Dodawany jest do tabletek musujących, pakowanych wędlin i ryb czy do napojów kolorowych. Aspartam to składnik zastępujący cukier w produktach adresowanych do diabetyków. Nie powoduje on podwyższania poziomu glukozy we krwi, dlatego jest bezpieczny dla osób chorujących na cukrzycę, które nie chcą rezygnować ze spożywania słodkich potraw, ale nie mogą sobie pozwolić na spożywanie prostego cukru – sacharozy.

Sztuczny słodzik zawierają napoje bezalkoholowe, słodziki stołowe, napoje kawowe, napoje owocowe, jogurty, słodycze, czy nawet lekarstwa, w tym środki przeczyszczające. Dania instalt, płatki śniadaniowe czy rozpuszczalne kakao, które miliony ludzi na całym świecie spożywają każdego dnia, również mają w swoim składzie dodatek E951. Jego zawartość stwierdza się w mrożonych deserach, galaretkach, napojach mlecznych, drinkach, napojach z herbatą i w polewach do deserów i ciast.

Generalnie, aspartam nie jest szkodliwy, jeśli nie przekracza się dziennego, zalecanego, maksymalnego spożycia. W przeciwnym wypadku może on wywoływać negatywne skutki zdrowotne, podobnie jak przedawkowanie nawet z pozoru bezpiecznych środków, w tym witamin.

 

 

Kategorie:   DIETY, ZDROWIE I URODA

Komentarze