Wiosenne odchudzanie – podejmij wyzwanie!

, Tagi , , , , , ,

Już w XVI wieku Mikołaj Rej nazwał zimę „gnuśną” porą roku. Przyznajcie. Od wieków nic się nie zmieniło…

Zanim zdążyliśmy się zreflektować, w czasie zimy przybyło nam nieco kilogramów i dobrze byłoby, czując powiew wiosny, podjąć decyzję o walce z nimi, co może okazać się o tyle prostsze, że wraz z budzącą się do życia przyrodą odradzamy się wewnętrznie, a przejawia się to lepszym samopoczuciem.

Wierzymy, że damy radę „przenosić góry”, bo słońce nas uskrzydla. Jest to doskonały czas na to, żeby podjąć wyzwanie na wiosnę. W jaki sposób tego dokonać?

Zacznij się właściwie odżywiać!

Wiosenne odchudzanie należałoby oprzeć na bardzo prostych zasadach. Przede wszystkim nie podjadajmy, tylko zdrowo się odżywiajmy. Wyniszczony po zimie organizm domaga się regeneracji i energii, a tę uzyskamy dzięki odpowiednio dobranym składnikom pokarmowym.

Dieta na wiosnę oznacza zmianę nawyków żywieniowych, co będzie tym łatwiejsze, ponieważ pojawiają się nowalijki, dzięki którym posiłki staną się nie tylko kolorowe, ale także bogate w niezbędne dla organizmu witaminy i minerały.

Podejmij wiosenne wyzwanie i zmierz się z kilogramami, ale pamiętaj:

  • przejmij kontrolę na dietą, najlepiej trwale
  • nie dopuszczaj do uczucia głodu ( 5 małych posiłków na dzień )
  • spożywaj warzywa bez ograniczeń ( surowe warzywa są niskokaloryczne, możesz je jeść do oporu )
  • ograniczaj owoce ( dyskwalifikuje je zawartość cukru )
  • pij 1l wody mineralne na dzień ( nie zastąpią jej kawy, herbaty i napoje )
  • jedz jedynie wędliny bez konserwantów (wędliny gotowane lub pieczone mają najmniej konserwantów)
  • postaraj się wzmocnić układ odpornościowy i pokarmowy
  • mieszaj przyprawy i unikaj glutaminianu sodu ( sztucznie wzmacnia smak potrwa )

Czego dostarczają organizmowi nowalijki?

Wiosenna dieta powinna być tak skomponowana, żeby w pięciu posiłkach zawierała od 1300 do 1500 kalorii. Jedzmy więc przede wszystkim chude mięso, nabiał, pełnoziarniste pieczywo, razowe makarony, ryż oraz różnego rodzaju kasze.

Spośród nowalijek wybierajmy te, które zawierają beta-karoten, czyli liściasty szpinak, marchew, sałaty, kalarepę, natkę pietruszki.

Młode ziemniaki, papryka, pomidory, rzepa są natomiast źródłem witaminy C.

Jedząc kapustę, brokuły, szparagi, szpinak, zapewnimy organizmowi niezbędny kwas foliowy.

Bogate w potas są rzodkiewki, bakłażany, cukinia, czosnek i koperek zielony.

Cóż więcej? Samodyscyplina, silna motywacja i sprostamy wyzwaniu!

Poprzedni

Street workout – czyli wybieramy się na miasto

Nowa sylwetka na wiosnę

Następny

Dodaj komentarz