Diety, zdrowie, fitness i odchudzanie – DIETY.PL

Menu

Właściwości prozdrowotne dyni

Dynia to warzywo, które było bardziej popularne za oceanem, ale obecnie zdobywa również uznanie w Europie i Polsce. I bardzo dobrze, gdyż jest to roślina bardzo dobrze wpływająca na organizm człowieka.

Dynia przynosi zdrowie

Warzywo to jest łatwe do wyhodowania w naszych warunkach, ponadto do użytku i spożycia nadaje się całe. Skórę dyni wykorzystać można do nawożenia ogródka lub roślin domowych. Dynia jest bogata w beta karoten, potas, wapń, fosfor, witaminę B1 odpowiedzialną za piękną skórę. Jest bardzo nisko kaloryczna, nie zawiera cholesterolu. Dzięki temu nadaje się do leczenia nadciśnienia oraz miażdżycy. Jest wskazana dla kobiet w okresie menopauzy ze względu na zawartość wapnia, doskonale wpływającego na wzmocnienie kości, przyczynia się do zmniejszenia problemów z osteoporozą. Można z niej przyrządzać zupy, zapiekać, dodawać do innych dań, jak również tworzyć z niej ciasta. Dynia jest jednym z najbardziej odkwaszających organizm i przywracającym równowagę zasadową. Do spożycia nadają się również pestki, które są nie tylko bardzo smaczne, ale zawierają wiele witamin z grupy B, jak również witaminy A oraz E. Nadają się świetnie jako dodatek do domowego ciasta, bułeczek, lub jako zdrowa przekąska.

Właściwości kosmetyczne dyni

Dynia jest również stosowana jako kosmetyk. Ze względu na zawartość witamina z grupy B jest idealna na cerę. Jedzenie oraz spożywanie pestek z dyni pozwala pozbyć się problemów z trądzikiem. Dzięki swoim właściwościom doskonale nawilża cerę. Skóra staje się elastyczna, miękka i delikatna. Witaminy A i E sprawiają, że zmarszczki zostają spłycone. Dynia ma również właściwości zwalczające powstawanie zmian skórnych. Dynia dzięki swoim alkalicznym właściwościom jest również w stanie pomóc w przypadku cery zbyt tłustej, wydzielającej zbyt dużą ilość sebum. Usuwa nadmiar tłuszczu i oczyszcza cerę. Z dyni można tworzyć specjalne maseczki z dodatkiem takich składników jak oliwa z oliwek, sok z cytryny, olej z pestek winogron, sok z żurawiny, ocet jabłkowy, sok jabłkowy, cynamon.

Kategorie:   DIETY, FITNESS, ZDROWIE I URODA

Komentarze