Diety, zdrowie, fitness i odchudzanie – DIETY.PL

Menu

Dzięki skrobi opornej fasola jest lepszym źródłem węglowodanów niż zboże

Naukowcy odkrywają coraz więcej prawd na temat rodzajów błonnika. Sądzono, że istnieją dwa głównie rodzaje tego składnika diety, okazuje się, że jest ich więcej, ponadto są nawet bardziej pożyteczne.

Trzy rodzaje błonnika

Do tej pory w pożywieniu wyróżniano błonnik rozpuszczalny i nierozpuszczalny w wodzie. Ten pierwszy to błonnik pochodzenia roślinnego. Ma wiele zalet, między innymi jest niskokaloryczny, natomiast hamuje uczucie głodu ponieważ w układzie pokarmowym zmienia się w galaretkę. Wpływa również na poziom cukru we krwi obniżając go, zmniejsza również znacząco poziom cholesterolu. Błonnik nierozpuszczalny w wodzie usprawnia metabolizm i usuwanie zbędnych produktów przemiany materii, pomagając oczyszczać jelita ze złogów kałowych. Najnowsze badania wskazują, że istnieje również substancja o bardzo podobnych do błonnika właściwościach o nazwie skrobia oporna.

Funkcje skrobi opornej w fasoli

Skrobia oporna podobnie jak błonnik składa się z węglowodanów złożonych. Jej główną cechą jest fakt, że w czasie procesu trawienia przechodzi przez układ pokarmowy nienaruszona i jest wydalana wraz z produktami przemiany materii. W dodatku skrobia ta nie rozpuszcza się w wodzie. Najwięcej skrobi opornej znajduje się w takich produktach jak fasola i jej rodzaje oraz ciecierzyca. Okazuje się, że jest ona nawet pożyteczniejsza niż błonnik, szczególnie dla diabetyków, zwiększając wrażliwość na insulinę. Nie tylko zawiera błonnik, ale również pomaga w znacznie większym stopniu przyswajać białko z diety. Oprócz tego w skrobi opornej znajdują się aminokwasy, które przyśpieszają przyswajanie białka. Zatem rośliny strączkowe są lepszym jego źródłem niż na przykład zboża. Dzięki skrobi opornej warzywa strączkowe są źródłem składników zmniejszających prawdopodobieństwo rozwoju nowotworów, nie tylko układu pokarmowego. Poprawiona zostaje praca układu pokarmowego, jednocześnie głód zostaje zaspokojony na dłuższy czas. Zmniejszony zostaje cholesterol. Jednym słowem warto zjadać warzywa strączkowe gdyż są źródłem węglowodanów złożonych.

Kategorie:   ARTYKUŁY, DIETY, ZDROWIE I URODA

Komentarze