Diety, zdrowie, fitness i odchudzanie – DIETY.PL

Menu

Wiele twarzy makaronu

Przestrzega się przed jedzeniem białego pieczywa, bułek i innych wypieków na bazie rafinowanej mąki. Jednak ta sama zasada dotyczy także innych produktów żywnościowych, takich jak makaron.

Makaron pełnoziarnisty a zwykły

Istnieje makaron pełnoziarnisty, różniący się od zwykłego tym, że jest tworzony na bazie mąki nierafinowanej, czego nie można powiedzieć o zwykłym makaronie. To po prostu bomba kaloryczna, taka sama jak biały chleb, jaka nie dostarcza organizmowi żadnych niezbędnych składników, ale za to sprawia, że cukier we krwi drastycznie wzrasta. Tymczasem makaron pełnoziarnisty zawiera węglowodany złożone, jakie długo się rozkładają dostarczając energii na dłużej, ponadto są źródłem wielu witamin, w tym bardzo ważnych z grupy B. Makaron pełnoziarnisty występuje również w wersji wegańskiej, bez zastosowania jaj. Jest to rozwiązanie korzystne także dla alergików. Makaron pełnoziarnisty nie jest skomplikowany w przyrządzeniu. Nie wymaga większego czasu gotowania ani specjalnych zabiegów, w porównaniu z tradycyjnym makaronem.

Zalety jedzenia produktów z pełnej mąki

Korzyści wynikających z jedzenia pełnej mąki jest bardzo wiele. Produkty takie zawierają duże ilości błonnika, jaki przyczynia się do utrzymania prawidłowej masy ciała i zapobiega rozwojowi raka jelit. Współcześnie niedobory związane z witaminami z grupy B, jakie powinny być przyjmowane jako kompleks gdyż tylko w takiej formie są skuteczne, sieją coraz większe spustoszenie. Powszechne są problemy skórne, mniejsza wydolność organizmu. Brak tych witamin ma skutek także w psychicznym samopoczuciu. Jest ono obniżone, mikroelementy są słabiej przyswajalne. Pojawiają się także kłopoty hormonalne. Oprócz kompleksu z witamin z grupy B makaron pełnoziarnisty i inne produkty z pełnej mąki zawierają żelazo, magnez, mangan, cynk. Na wespół z witaminami z grupy B pozwalają na lepszą sprawność umysłową, zapobiegają migrenom, pomagają w lepszym przyswajaniu wiedzy. Są korzystne dla wegetarian, lub osób z grupą krwi A, charakteryzowanych jako tych, którzy powinni zjadać najwięcej zbóż.

Kategorie:   ARTYKUŁY, DIETY, ZDROWIE I URODA

Komentarze