Diety, zdrowie, fitness i odchudzanie – DIETY.PL

Menu

Szkodliwa folia aluminiowa

Kuchnia powinna być miejscem bezpiecznym, gdzie przygotowywane są zdrowe i smaczne posiłki. Tymczasem nieświadomie często sami sobie szkodzimy, używając na przykład groźnych pomocy kuchennych.

Czemu folia szkodzi?

Folia aluminiowa jest bardzo przydatna w kuchni. Pozwala na zawijanie resztek jedzenia, kanapek na drugie śniadanie, idealnie nadaje się do pieczenia w wysokich temperaturach, zapobiegając przypalaniu się potraw, a nawet sprawiając, że pieką się bardziej równomiernie. Okazuje się jednak, że jest groźna. Przede wszystkim podczas przygotowywania posiłków do organizmu dostaje się aluminium w formie soli glinu. Jest podejrzewane o wiele schorzeń takich jak rak, ale przede wszystkim bardzo źle oddziałuje na układ nerwowy. To w nadmiernej ilości aluminium tkwi problem z zachorowalnością na Alzheimera, chorobę Parkinsona i inne schorzenia o podłożu nerwowym. Najwięcej szkody tworzy popularne połączenie foli aluminiowej na przykład z kwasem z cytryny i solą podczas przygotowywania choćby pieczonej ryby lub potraw z grilla. W kuchni podobnym zagrożeniem jest nie tylko sama folia aluminiowa, co garnki aluminiowe, kubki, czy choćby sztućce aluminiowe. Warto przestać kupować napoje w aluminium, energetyki, piwo, gdyż alkohol wpływa na dostawanie się niebezpiecznych związków do organizmu.

Czym zastąpić folię?

Odpowiednim zamiennikiem folii jest na przykład papier. Papierowe torebeczki to ekologiczny i zdrowy sposób na zapakowanie drugiego śniadania. Resztki pożywienia na przykład z obiadu warto przechowywać w specjalnych szklanych pojemniczkach o różnej wielkości. Warto zakupić również pojemniki z tworzywa sztucznego, ale oczywiście bez dodatku szkodliwego BPA. Do pieczenia w wysokiej temperaturze, aby zapobiec przywieraniu na przykład pizzy czy ciasta, zastosujmy specjalny, nasączony tłuszczem papier. Nie podpali się on w piekarniku. Możemy również samemu posmarować papier na przykład masłem lub margaryną przed włożeniem do piekarnika. Gdy nie ma nic innego pod ręką wychłodzone jedzenie możemy w drodze wyjątku zapakować w aluminium, ale warto sprawdzić, czy jedzenie to nie zawiera naturalnych kwasów pochodzących z cytryny, pomidora lub innych owoców i warzyw.

Kategorie:   ZDROWIE I URODA

Komentarze